Synes du også, at det er svært at få nye vaner?
Både på arbejdet og personligt.

Vi elsker at arbejde med kreative vanebrud i TrinTrin, og et godt sted at tanke nye vanebrudsenergi er selvfølgelig på Vanebrudspalæet i Aarhus, som har specialiseret sig i netop dette. På Vanebrudspalæet mødte vi “Hr. Orkerikk”, “FruBørikk”, Hr Glemmerikk” og flere andre genkendelige persontyper, som alle siger nej tak til vanebrud. Man møder dem typisk, når man står foran forandringer. Du kan måske genkende dig selv – eller en kollega? Og det er ikke så mærkeligt, for det er helt almindelige reaktioner på mødet med det ukendte, som gør os utrygge. Og er det så alle kendte vaner, man sådan skal smide overbord?

Det skriver professor Lene Tanggaard netop om i sin bog Vanebrud. Lene Tanggaard er rektor for designskolen og forsker i kreativitet og læring og forfatter til en række bøger om kreativitet. Hun konkluderer heldigvis, at 90% af vores vaner er gode vaner, som giver tryghed, sikkerhed og effektivitet. Så det er ikke sådan, at vi skal droppe alle kendte rutiner. Vi skal finde de konstruktive vanebrud.

For det er svært at være kreative, hvis vi ikke tør bryde vaner. En god vane er at stoppe op og stille spørgsmål til det, du er i gang med lige nu. Det kan også være et vanebrud at lege. Eller sætte dig et nyt sted ved spisebordet og gå en ny rute på vej til arbejdet eller indkøb (prøv det – og læg mærke til, hvad der sker). Lene Tanggaard skriver, at 40% af vores vaner er ubevidste, og dermed er nogle af vanerne blinde vinkler for os. Det kan være svært at ændre dem, fordi de er så indgroede. Begynd derfor med et lille trin af gangen.

Hvis du vil i gang med det samme, så sæt dig 5 minutter med papir og pen og reflekter over gode og dårlige vaner. Vælg et lille vanebrud som du vil prøve at sætte i værk. Måske med inspiration i én af de skønne personer, f.eks. “HrGlemmerikk” – for tænk, hvis det nu virker anden gang, du prøver – eller “FruKanikk” – for tænk, hvis du nu godt kan.

Rigtig god fornøjelse med vanebrud.